De communicatie in een partnerrelatie is een uitdaging en soms kan het zelfs onbegonnen werk lijken. Daarom biedt IKOS de gelegenheid om te werken aan die communicatie. Dit kan zowel in de vorm van een training, (zie: Houd me vast) als in therapievorm (zie: Relatietherapie).

In de training/therapie leer je de manier van communicatie kennen die jullie twee gebruiken. Iedereen communiceert namelijk via een bepaald patroon en: 'Help…..! Hij/zij begrijpt me niet' is een veel voorkomende uitspraak. Tijdens de sessies leer je je eigen patroon kennen, maar ook het patroon van de ander. Waarom trekt de één zich terug en gaat de ander schelden? Ook dat leer je onderkennen.

Onderhuids spelen er meestal verschillende zaken mee. Bijvoorbeeld de pijn uit een eerdere relatie, of wat jij thuis meegekregen hebt over de communicatie tussen je ouders. Je krijgt zowel in de relatietraining als in de relatietherapie handvatten aangereikt waarmee je samen aan de slag kunt.

Wordt iedere relatie gered?

Nee, maar wat een echtpaar vertelde is: “We hebben onze relatie niet kunnen redden, maar door de therapie is het ons wel gelukt op een vreedzame manier uit elkaar te gaan." 

Een ander stel, die hun relatie in het kennismakingsgesprek respectievelijk een cijfer 4 en een cijfer 3 gaf, zeiden na 8 gesprekken beiden: “We geven onze relatie nu een 9, we praten weer, in plaats van alleen maar ruzie te maken.”

Het loont om elkaar vast te houden.

Wat anderen zeggen

  • De vrouwengroep die ik afgelopen maanden heb gevolgd, sluit prachtig aan bij de gedachte ‘niet denken maar doen’! De opzet is divers en de onderdelen zijn...

    Lees meer...