De reis van Anja Kruijsbergen en Gendia van Cappellen naar Thailand in november 2013 is afgelopen week helemaal afgerond. Zij hebben de laatste hand gelegd aan de vertaling van het programma op maat voor Thailand. Er was wel een standaard vertaling gemaakt voordat de reis begon, maar IKOS wilde haar naam hoog houden en ook in het buitenland voor een training op maat zorgen.

Van 11 t/m 23 november 2013 zijn Anja en Gendia bij de huizen van Baan Phak Phing geweest. Baan Phak Phing is een stichting die zich inzet voor meisjes die op jonge leeftijd seksueel misbruikt zijn of in de kinderprostitutie hebben gezeten. Anja en Gendia hebben de stafleden van de drie huizen getraind in het programma ‘Opkomen voor jezelf.’ Dit is een combinatie van een weerbaarheidsprogramma en een sociaal-emotioneel vaardigheidstraining waarin geoefend wordt met focussen, ruimte maken voor jezelf en voor de ander. Door de oefeningen uit het programma krijgen de meisjes een positiever zelfbeeld. Het thema van het bezoek was respect, zowel voor jezelf als voor de ander. Om dat handen en voeten te geven hebben zowel de staf als de meisjes een goodiebag gekregen met zelfzorgproducten.

Het werkboek, dat in Nederland op de basisscholen gebruikt wordt, is vertaald naar het Thai. Ook het lesprogramma is helemaal uitgeschreven en op video gezet. Zo hebben de stafleden heel praktische handvatten gekregen om dit programma ook aan de meiden te kunnen geven. De hulpverleners van IKOS hebben het als een voorrecht ervaren om de training te mogen geven bij een stichting met zo'n mooi doel. De stafleden van Baan Phak Phing hebben, naast dat ze veel leerden, ook veel plezier gehad in de training. Het praktische karakter van de training zorgde ervoor dat ze het doel en de oefeningen goed begrepen.

Wat anderen zeggen

  • Gedurende de maanden januari tot mei 2019 heb ik, in 8 sessies, PMT ondergaan bij IKOS Harderwijk o.l.v. Joost Meijer als therapeut. Middels enkele zeer...

    Lees meer...