Grietje is in 2017 gestart met een leefstijl traject bij IKOS. Samen met Wesley Olthof startte zij met het in kaart brengen van haar vaste gewoontes. Dit leverde al bewustwording op over haar patronen. In een aantal weken tijd lukte het om deze vaste gewoontes om te buigen naar gezondere gewoontes. Haar (eet)omgeving werd hierbij ingeschakeld, zodat het zo min mogelijk wilskracht kostte. Dit deed ze door bijvoorbeeld lekkere dingen niet in het zicht te hebben en met kleiner bestek te eten.

Het is belangrijk om te weten hoe de omgeving je positief en negatief kan beïnvloeden. De realiteit is helaas dat wij in een “obesogene-omgeving” leven. Kenmerken van zo'n omgeving zijn:

 • Er is eten in overvloed
 • Eten komt vaak in grote porties
 • De smakelijkheid van het eten is hoog
 • We hoeven minder te kauwen
 • Er is meer stress
 • We slapen minder
 • We multitasken veel
 • We bewegen minder

Belangrijk is dat afvallen gepaard gaat met zo min mogelijk stress... en dit kan! Meer stress zorgt immers voor een slechtere focus.Tegenwoordig heerst er veel angstzaaierij als het om voeding gaat, veelal klopt dit niet, omdat het altijd gaat om de persoonlijke dosis en de context. Bij IKOS helpen wij jou om een evenwichtige relatie met voeding op te bouwen, zodat jij je meer kan focussen op leven in plaats van te overleven. Daarnaast is het belangrijk om te vertrouwen op je lichaam, je lichaam is erg goed om aan te geven wat het nodig heeft (hongergevoel) en is heel goed in staat om zichzelf te reguleren en te reinigen.

Verder met Grietjes verhaal

Het traject voor Grietje ging verder. We hebben gekeken naar voeding en een beweegprogramma voor thuis, maar we hebben nog meer gefocust op het makkelijker vasthouden van een leefstijl. Dus onderwerpen als slaapkwaliteit, assertief 'nee' leren zeggen en manieren om rust te creëren kwamen aan bod. Grietje is nu in staat om haar 23 kg afname in gewicht te beheersen. Dit is een belangrijk onderdeel, aangezien afvallen vaak niet het moeilijkste is, maar dit volhouden wel. Natuurlijk is zij erg blij met het het resultaat van 23 kg afvallen, maar dat is niet de hoofdzaak. Grietje is vooral erg blij met de vrijheid die zij heeft teruggewonnen in haar leven doordat zij nu bijvoorbeeld meer uithoudingsvermogen heeft en dingen op het werk haar makkelijker afgaan. Hierdoor komt zij meer tot leven. Uiteindelijk is het gewichtverlies een leuke bonus!

Benieuwd naar hoe wij je kunnen helpen op gebied van leefstijl of vitaliteit? Vraag vrijblijvend een intake aan!

Wat anderen zeggen

 • Na mijn problemen jarenlang voor me te hebben uitgeschoven kwam ik ten langen leste tweewekelijks een uurtje praten met een van de therapeuten en dat hielp, maar...

  Lees meer...