Peter Levine ontwikkelde Somatic Experiencing, lichaamsgerichte traumatherapie. Ik las daarover onder andere het volgende:

Volgens Levine zit het geheim van zijn lichaamsgerichte traumatherapie onder meer in de ontlading van de spanning na een schok. Levine zag dat prooidieren die net aan een levensbedriegende situatie hebben kunnen ontsnappen, daar nooit een trauma aan overhouden. Ze schudden letterlijk de enorme spanning van zich af door naderhand hevig te trillen of door zich uit de leven met rennen of springen. Zo raken ze de grote hoeveelheid stress uit hun lichaam kwijt en hebben ze weer gezonde, vrije aandacht voor hun omgeving. Waarom kunnen zij dat wel en wij vaak niet?

Vermoedelijk worden we hierin dwarsgezeten door de kwaliteit die we als mens juist vóór hebben op dieren: onze mentale vermogens. Wij mensen proberen een schokkende gebeurtenis vaak mentaal op te lossen. We relativeren of stellen dat het toch allemaal zo erg niet was. En meestal weet ons 'gezonde verstand', de neocortex, dat een heftige ervaring of gebeurtenis achter de rug is, maar ons primitieve brein nog niet. Die heeft nog tijd nodig. De grote hoeveelheid stress, opgebouwd om actie te ondernemen om te overleven, zoekt nog een uitweg. En als die uitweg naar buiten er van ons denken niet mag zijn, blijft de spanning van binnen vastzitten, diep verstopt, opgeslagen in ons lichaam. Maar na verloop van tijd veroorzaakt dit alsnog slapeloosheid, angst, vage fysieke klachten enzovoort. De oorspronkelijk stress probeert in een andere vorm een weg naar buiten te vinden.

Omdat ook wij als IKOS geloven dat ervaringen opgeslagen worden in het lichaam en dat het lichaam niet liegt, willen we dit graag met jullie delen.

Naar het artikel 'Somatic Experiencing' van Paul Houkes en Xandra Veltman - PSC Magazine 2014-1

Wat anderen zeggen

  • ‘Mee op wintersport met een groep collega’s (lees: een ontspannen potje skiën en oppervlakkige gesprekken) of met een stel onbekende mannen door de Ardennen...

    Lees meer...