Het klinkt heel ingewikkeld. Daardoor is het voor veel mensen niet duidelijk wat psychomotorische therapie (PMT) inhoudt. Heel simpel gezegd proberen we met PMT gedrag te veranderen door bewegen. We doen vaak met verschillende oefeningen, zoals een spel (zoals voetbal of basketbal), een vechtsport (zoals judo of boksen) of een lichaamsgerichte oefening (zoals een ontspanningsoefening). Gewenste veranderingen kunnen in de activiteiten geoefend worden, om zo uiteindelijk dit ook anders te kunnen doen in uw dagelijks leven.

Een voorbeeld
Een jongen van 10 jaar vindt het moeilijk om 'nee' te zeggen. Hij gaat aan de slag met verschillende oefeningen bij de PMT. Als hij samen met de therapeut kijkt naar wat hij doet, komt hij erachter dat hij voelt dat hij het soms niet meer leuk vindt. Hij denkt dat hij nog wel verder kan, want 'zo erg is het ook weer niet' en dus gaat hij toch door. Dan blijft hij steeds met dat nare gevoel zitten dat hij het niet meer leuk vindt. Hij komt er achter dat het prettiger is om wel naar dat gevoel te luisteren. Dat gaat hij oefenen, eerst samen met de therapeut in de zaal en later thuis, op school en bij zijn vrienden.

Waarom PMT en niet gewoon alleen over jezelf praten? Dit lees je in Psychomotorische therapie - deel 2.

Wat anderen zeggen

  • ‘Mee op wintersport met een groep collega’s (lees: een ontspannen potje skiën en oppervlakkige gesprekken) of met een stel onbekende mannen door de Ardennen...

    Lees meer...