Waarom PMT en niet gewoon over jezelf praten?

In onze cultuur zijn we gewend om veel met ons hoofd (ons denken) te doen. Vaak vergeten we dat we ook een lichaam gekregen hebben dat onlosmakelijk met het denken verweven is. En wat het mooie en soms ook het lastige is van ons lichaam, is dat het nooit liegt. Je lichaam vertelt altijd wat iets met je doet, of iets spannend is of dat je er juist blij van wordt. Daardoor voel je en/of ziet de therapeut duidelijk wat iets met je doet. Dit kan meer inzicht in jezelf geven dan bijvoorbeeld als je alleen praat over dingen. In gesprek kun je soms dingen nog verborgen houden en dat is een stuk lastiger als je oefeningen doet.

Voor kinderen en jongeren (maar ook voor sommige volwassenen) is het lastiger om over zichzelf te praten. Dit gaat vaak makkelijker aan de hand van oefeningen en het sluit aan bij de belevingswereld. Daarnaast is het een voordeel dat je bij PMT geen rollenspel hoef te doen, alsof het een toneelstukje is. Je gaat in de oefeningen 'echt' ander gedrag oefenen. Je hoeft dus niet net te doen alsof maar kunt gewoon jezelf blijven, net zoals in je dagelijks leven.

Lees hier deel 1 van dit artikel.

Wat anderen zeggen

  • In het begin van 2014 hebben veel leerlingen op hun school in Putten de training Opkomen voor jezelf gevolgd. Een aantal leerlingen schreef hierover een...

    Lees meer...