``I went to the woods because I wished to live deliberately, to front only the essential facts of life, and see if I could not learn what it had to teach, and not, when I came to die, discover that I had not lived.``

Bovenstaand las ik op de website en in de folder. Treffend en zo eenvoudig toch? Ik ging het onbekende in zonder mijn netwerk (nadat ik hen op het hart had gebonden dat ik alléén voor het slapengaan bereikbaar zou zijn en ze zich daarover vooral géén zorgen moesten maken) en met een koffer zonder verboden middelen (lees: Géén extra voeding of vreterijen en géén alcoholische versnaperingen). Spannend! Onbekende mensen, onbekend gebied en een onbekend programma. Out of the box omdat ik weer wilde gaan leven en dat waardoor ik belemmerd werd achter mij te gaan laten.

Hoe dan?

Nou, door uit mijn veilige context te stappen in een context waar een balans is tussen inspanning en ontspanning, waar mensen zich kwetsbaar (leren) opstellen, waar spiegels voorgehouden worden, waar ik leer van levenslessen van anderen, waar de omgeving schitterend is, waar geluisterd en ervaringen gedeeld worden, waar emoties en gevoelens getoond mogen worden en waar ik de mogelijkheid kreeg om eerlijk en rustig te reflecteren op mijzelf.

Wat moest het leven mij dan leren? Nou dat ik wél zonder mijn netwerk kan en dat er wel een mogelijkheid is tot helen. Helen door reflecteren, door delen, door voelen en confrontaties. Heel eng en pijnlijk, maar in deze nieuwe context wel mogelijk. Nieuw gedrag in een nieuwe context betekent experimenteren, kans op verandering en met de succeservaringen aan de slag om mijn oude leven ‘nieuw’ te maken. En dat samen met vrouwen die ieder ook worstelen met dat wat ze tegenkomen of meemaakten. Kwetsbaar en tegelijk verbonden. Daardoor zo moedig, krachtig en de moeite waard! De gedachte ‘ik kan het niet en leer het nooit’ kon ik verwerpen omdat ik ontdekte dat ik het wel kan en het wel kan leren.

Eigen gevoelens, helen door delen

Ik mocht in deze week ook geven en delen. Levenslessen van mijzelf mocht ik meegeven aan anderen. Waardevol, verdiepend en verbindend. Levenslessen van anderen stak ik in mijn bagage om het zo voor altijd mee te kunnen dragen en er altijd aan terug te kunnen blijven denken. Onvergetelijk dus. Onvergetelijk omdat het een keerpunt in mijn leven was. Een keerpunt omdat ik ontdekte dat ik zonder mijn netwerk kan, dat er een mogelijkheid bestaat tot helen en dat ik moed en kracht bezit om in een nieuwe context met nieuwe mensen te werken aan mijzelf.

Van jongs af nam ik de ouderrol op mij en zorgde ik voor mijn zieke moeder, autistische vader en lieve broertjes en zusjes. Ik vond dit niet gezond en wilde daarom tegelijkertijd ook aan mezelf werken. Tijdens outdoor ontdekte ik dat ik pas aan mezelf zou kunnen gaan werken als ik hen zou loslaten. In deze week heb ik hier de eerste stap in gezet mede dankzij geweldige mensen om mij heen. Door de jarenlange zorg om en voor hen sloot ik mijzelf af voor mijn eigen gevoelens en emoties. Tijdens outdoor werd ik met mijn ‘eerste gevoelens en emoties’ geconfronteerd en kon ik met deze succeservaringen aan de slag om de volgende stappen te zetten. Door deze succeservaringen niet met de gedachte dat ik het niet kan, maar met hoop, moed, kracht en vertrouwen mijn einddoel te zullen halen.

Kernwoorden als natuur, emoties en rust

Als ik terug denk aan outdoor dan denk ik in de eerste plaats aan bovenstaande maar tot slot ook nog aan wat ik even in kernwoorden omschrijf: Geweldige natuur, fantastische vrouwen, leerzame psycho-educaties, verrijkende films, muziek en spellen, gelijkwaardige en vooral ook eerlijke trainers, rake complimenten, samen lachen en huilen, confronterend, stoeien en stil zijn, luisteren en delen en tot slot(al zou ik nog veel meer kunnen noemen) de regelmaat en de rust.

Twijfel je nu nog? Lees bovenstaand nog een keer en besef dat ik mede door outdoor niet op mijn sterfbed zal zeggen dat ik niet heb geleefd! En dan geldt: Bij twijfel… DOEN!