In het begin van 2014 hebben veel leerlingen op hun school in Putten de training Opkomen voor jezelf gevolgd. Een aantal leerlingen schreef hierover een stukje.

Wij hebben IKOS op school. Dat is een cursus om je zelf te leren verdedigen en voor jezelf op te komen. Hierover zou ik jullie meer over wil vertellen bijv. hoe leuk en leerzaam het is.
We waren een piep klein beetje nerveus. En toen gebeurde het de meester van IKOS kwam binnen. Hij heet meester Joost. Hij wilde graag eerst de jongens mee hebben en daarna de meisjes. Als de meisjes met meester Joost mee waren dan werkten wij in een boekje met allerlei vragen over jezelf. Als je die had gemaakt dan gingen we die met alle jongens bespreken. In die gesprekken ging het over zelfbeheersing. Maar als je liever niet wilde zeggen wat je als antwoord had staan, mocht dat ook. Het ging soms ook over geweld. De meisjes deden hetzelfde als wij bij meester Joost waren. Bij meester Joost hadden wij het over focussen. We gingen bijvoorbeeld parallelzwaaien. En chinees boksen. Dat betekent dat je op een lijn moet gaan staan en dan met elkaars handen tegen elkaar. Dan moet je die andere proberen te laten vallen. Door te duwen of door mee te veren als de ander duwt. We gingen ook gewoon boksen (zonder te trappen, dus geen kickboksen!)  en we leerden bijvoorbeeld de
ho (met je linker hand naar voren),
stop (met je rechterhand en je rechterbeen naar achter),
dit wil ik niet (allebei je handen alsof je door de lucht gaat snijden naar beneden) techniek.
Een andere manier om je grenzen aan te geven is de 5 stappen gebruiken. Je doel is uiteindelijk een plankje doorslaan. Op dat plankje zet je iets positiefs, bijvoorbeeld wat je wilt worden of naar welke school je gaat. En dan er door heen slaan. Spannend!!!!!!!!!!!!!!!!!

We kregen te horen dat we IKOS krijgen, dat is dat je je zelfbeheersing leert gebruiken. We gingen van alles doen zoals boksen en chinees boksen. We begonnen met een namen rondje en dan gingen we trainen. We gingen van alles doen eerst concentreren en dan chinees boksen. Toen was de training afgelopen en mochten de meiden. We moesten ook vragen uit een werkboek maken over pesten, rangorde, water of rots e.d. Later gingen we ook echt boksen en op een mat slaan want we moesten op het laatst een plankje doormidden slaan, dat was spannend. Het was leuk om IKOS te doen en het was ook heel leerzaam, want je leert om op te komen voor jezelf.

De IKOS-training die we hebben gehad was heel leuk. Omdat we ook een hele leuke meester hadden, die er alles vanaf wist over concentreren en verdedigen. Met het verdedigen hadden we een hele leuke zin: ‘HO STOP DIT WIL IK NIET.’ Dat was de zin die je moest zeggen als je in problemen zat en als je het niet wilde. We hebben gehad dat we moesten concentreren want met de laatste IKOS-training gaan we allemaal een plankje door slaan. We hebben heel veel gedaan dus daarom ook heel veel geleerd van meester Joost. Hoe we stoten moesten geven en hoe we goed moesten trappen want als je in de problemen zit moet je jezelf ook goed kunnen concentreren door zelfverdediging te gebruiken. En daarom kregen we ook een bokstraining van onze leraar en daarom nam meester Joost bokshandschoenen mee om te boksen. Wij hebben ook een werkboek gekregen van meester Joost. En daarin staat of we wel eens iets naars hebben mee gemaakt of dat we wel eens in de problemen hebben gezeten. Dat boek is van ons zelf en we mogen zelf bepalen of er iemand in mag kijken. Onze klas werd gesplitst om eerst met de jongens te gaan trainen en daarna als de training voorbij was gingen de meisjes trainen met meester Joost.

IKOS-training, toen ik dat hoorde dacht ik: dat heb ik het al eens gehad. Het is heel leuk, met die lessen ik heb veel geleerd. Op het begin was ik bang voor het plankje. Maar het is me wel gelukt. Het leukste vond ik boksen maar ook parallelzwaaien, eigenlijk vond ik alles leuk. Ik heb veel geleerd: ik heb geleerd om nee te zeggen en om terug te vechten. Een paar oefeningen waren lastig, de anderen waren makkelijker zoals parallelzwaaien. De leukste les vond ik rots en water. Ik ben meer water dan rots. Maar er zijn ook andere leuke lessen. Bij de laatste les moet je het plankje door slaan.