Er bestaat niet zoiets als een natuurlijke seksualiteit die voor alle mensen in alle culturen hetzelfde is.

Het proces van relatievorming en seksualiteit in de pubertijd gaat meestal verder in het volwassen leven. Voordat mensen een ‘definitieve’ relatie hebben, hebben de meeste mensen enkele vastere relaties na elkaar (seriële monogamie). Na verloop van tijd neemt het experimenteergedrag meestal af en weet iemand duidelijker wat hij of zij wel en niet wil op seksueel gebied. In een vaste relatie ontwikkelen mensen meestal een bepaald seksueel patroon waar beide partners zich prettig bij voelen. Dit kan door de jaren heen veranderen door gebeurtenissen in het leven.

Relatietherapie bij IKOS Training & Hulpverlening

Niet vanzelfsprekend

Van volwassenen wordt gedacht dat ze alles wel weten over seksualiteit. Maar lang niet iedereen experimenteert in bed of heeft in zijn of haar puberteit alles kunnen of durven vragen. Een nieuwe partner of nieuwe levensfase kan leiden tot onzekerheid en vragen. Seksualiteit en intimiteit verlopen niet bij iedereen zonder zorgen of stress. Soms zijn er problemen die de seksualiteit in de weg staan. We noemen een aantal veel voorkomende onderwerpen waarmee je bij IKOS terecht kunt.

  • Leeftijd: Lichamelijke veranderingen doordat mensen ouder worden, hebben invloed op de seksualiteit waardoor het seksleven verandert.
  • Seksuele voorkeur: Hierin zijn grote verschillen tussen mensen. De meesten voelen zich aangetrokken tot mensen van het andere geslacht, anderen vallen op mensen van hun eigen geslacht en weer anderen voelen zich tot beide aangetrokken. Ook zijn er mensen die zich niet tot een bepaald geslacht aangetrokken voelen, maar tot een persoonlijkheid.
  • Sekse: Een ingewikkeld proces van prikkels zorgt ervoor dat je zin krijgt in seks. Bij vrouwen werkt dit anders dan bij mannen.
  • Wanneer je je niet helemaal thuis voelt in je eigen lichaam, bijvoorbeeld omdat je je niet 100% man of vrouw voelt.
  • Cultuur en religie: Deze hebben invloed op de opvattingen en gewoonten die mensen hebben als het gaat om seksualiteit. Zo wordt er binnen verschillende religies anders gedacht over wat acceptabel (seksueel) gedrag is.
‘Seksualiteit en intimiteit verlopen niet bij iedereen zonder zorgen of stress’

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik kan zowel binnenshuis als buitenshuis plaatsvinden. Het komt voor in allerlei vormen: van seksueel getinte opmerkingen tot (groeps)verkrachting. Seksueel misbruik heeft vaak (zeer) negatieve gevolgen voor wie ermee te maken kreeg en kan langdurige geestelijke en/of lichamelijke klachten veroorzaken.

Praten over seksualiteit

Veel mensen vinden het moeilijk om het onderwerp seksualiteit met hun partner of met anderen te bespreken. Het gesprek voorbereiden kan dan helpen. Samen met de IKOS-therapeut kan onderzocht worden waar de klachten in jouw relatie door veroorzaakt worden en wat er aan te doen is. IKOS biedt diverse training en hulpverlening voor mannen, vrouwen en partners om verder te komen in hun liefdesleven en seksualiteit.

Dit zeggen jullie over onze hulpverlening

Dit zeggen jullie over onze hulpverlening

Dit zeggen jullie over onze hulpverlening

Dit zeggen jullie over onze hulpverlening

Dit zeggen jullie over onze hulpverlening

Dit zeggen jullie over onze outdoor

Dit zeggen jullie over onze hulpverlening

Dit zeggen jullie over onze hulpverlening

Dit zeggen jullie over onze outdoor

Bekijk alle reviews